Prima díj

2017 szeptember 19Hozzászólások (0)

Területi Prima díjat kapott Verebes György

A szolnoki Szigligetei Színházban 2017. szeptember 16-án vehette át a területi Prima díjat Verebes György. A gála után így nyilatkozott:
„14 évvel ezelőtt érkeztem ide Szolnokra egy táskával, némi festékkel és festő állvánnyal, és most már biztosan mondhatom, hogy hazajöttem, mert ez a város befogadott engem és ezért egy hatalmas köszönet a városnak.”

 


Magyar Festészet Napja

2017 szeptember 09Hozzászólások (0)

Új elnök az Alapítvány élén

2017. második félévétől a Magyar Festészet Napja Alapítvány új elnöke, és ezzel a mozgalom irányítója Verebes György festőművész.
Verebes évek óta részt vett a mozgalom szervezésében, az utóbbi időkben mint az Élő magyar festészet című fő kiállítás doyenek szekciójának kurátora.
Az alapítvány új alelnöke Horváth Dánel festőművész, a fő kiállítás fiatal generáció szekciójának kurátora.
Az Alapítvány örökös, tiszteletbeli elnöke, az alapító Bráda Tibor Munkácsy-díjas festőművész.


Verebes György: A Szolnoki Művésztelep legújabb korszakáról

2017 augusztus 12Hozzászólások (0)

Megjelent a Magyar Napló 2017. júniusi számában

A 115 éves, Magyar Örökség-díjas Szolnoki Mű­­vész­telep működésének legújabb, ma is tartó időszaka 2002-ben kezdődött, amikor a kolónia fennállá­­sának centenáriuma alkalmából felújított épületek átadásra kerültek. A XX. század során sok vihart, pusztítást átélt létesítmény állapota addigra olyannyira leromlott, hogy a hagyományhoz méltó szakmai működés feltételei kérdésessé váltak. A telep szellemi jelen­tőségének legfőbb bizonyítéka, hogy a történelem viszontagságai közepette is folyamatos alkotómunka helyszíneként szolgált, így került a mindenkori magyar képzőművészet élvonalába.

Tovább


Alvó titánok a 21. században - Néhány gondolat Verebes György művészetéről

2017 június 16Hozzászólások (0)

Dr. Hóvári János írása a Magyar Napló 2017. júniusi számában jelent meg

Verebes György a kortárs magyar képzőművészet egyik legeredetibb festőművésze. Maga is vallja, hogy nem érdeklik trendek és divatok: nem kíván igazodni egyetlen irányzathoz sem. Számára a festészet asaját gondolat- és érzelemvilágának kivetítése a vászonra szellemi és tehetségbeli képességeinek segítségével. Művészetében az ihlet, a sajátos pillanat kínzó gyönyöre felülír minden mást. Ars poeticája szerint a művészet elsődlegesen nem a bennünk lévő tudásról és racionalitásról szól, hanem mindarról, ami azon túl van, egy adott pillanatban a személyiségből kiárad − ettől egyedi és hiteles.

Tovább


Az önvizsgálat útját járom

2017 június 09Hozzászólások (0)

Az interjú a kultura.hu-n jelent meg 2017. június 6-án, a riportot Fischer Viktória készítette

Verebes György festőművész március 15-én vehette át a Munkácsy Mihály-díjat. A képzőművész nemcsak filozófiai mélységű festményeiért érdemelte ki az elismerést, hanem az alkotóközösségért végzett munkájáért is, ugyanis már csaknem tizenöt éve a Szolnoki Művésztelep vezetője. Verebes Györggyel művészetéről, a fiatal képzőművészekről és a Szolnoki Művésztelepről beszélgettünk.

Tovább


Munkácsy-díj 2017

2017 június 04Hozzászólások (0)

Kiállításmegnyitó a Hegyvidék Galériában

A Hegyvidék Galéria tisztelettel meghívja Önt és kedves családját 2017. június 6-án, kedden 18 órára a 2017-ben Munkácsy Mihály-díjjal kitüntetett képzőművészek kiállításának megnyitójára.
Köszöntőt mond: Pokorni Zoltán polgármester
A kiállítást megnyitja: Professor emeritus Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke

Kiállító művészek:BOLDI szobrászművész, CSURKA Eszter képzőművész, KÉRI László festőművész, NEMERE Réka festőművész, NEMESSÁNYI Klára festőrestaurátor-művész, SZAKÁLL Ágnes festőművész, VEREBES György festőművész

A kiállítás megtekinthető 2017. augusztus 18-ig, keddtől péntekig 10.00-18.00, szombaton 10.00-14.00 óra között.


Az univerzum árnyékában

2017 május 25Hozzászólások (0)

Verebes György Bereznai Péter Munkácsy-díjas festőművész és Lestyán-Goda János szobrászművész Az univerzum árnyékában című kiállításának megnyitóján zongorázott a Szolnoki Galériában 2017. március 31-én


A belülről épülő látvány

2017 április 30Hozzászólások (0)

Medvecky Attila interjúja Verebes Györggyel a Magyar Fórum 2017. évi 16. számában jelent meg

(...) Idén Munkácsy-díjjal tüntették ki. Gratulálunk hozzá! Kapott Supka Magdolna -díjat és Kaposvári Gyula -díjat is. Mit jelentenek a hivatalos elismerések életében?

–Nagyon jól esnek ezek az elismerések, bár alkotás közben nem arra gondolok, hogy díjakat kapjak. Sosem kértem meg senkit, hogy terjesszenek fel kitüntetésre. Ezt a habitust otthonról hoztam. Délvidéken, Zentán születtem, s annak idején, mikor a Képzőművészeti Főiskolára jártam, már működött a Derkovits-ösztöndíj, s arra én „külföldiként” soha nem pályáztam. Később kiderült, hogy meg is kaphattam volna az ösztöndíjat, de azt hittem, hogy erre nekem nincs jogalapom. Visszatekintve, talán jobb is volt így, mert az esetleges kudarcok alól eleve felmentettem magam. Az ön által felsorolt díjak, pályám közben „találtak rám”. Van, akit a kritika, mást a dicséret motivál. A kritikákat is tudom hasznosítani, de ha elismerésben részesülök, az természetesen nagyon megtisztelő, és még jobban elkötelez. Nem tartanám méltányosnak, ha egy ilyen díj után kevesebbet alkotnék, pihennék, mondván, elértem már valami lényegeset.

Tovább


← Régi bejegyzés